Temat: Pytanie

Wszystkie rodzaje alergii mogą doprowadzić do rozwoju astmy?

2

Odp: Pytanie

A to bardzo ciężko odpowiedzieć przecież... Za astmę odpowiada przede wszystkim alergia wziewna, ale też i pokarmowa (np. konserwanty), do tego alergia na leki. Osoba mająca jedynie alergię pokarmową raczej będzie mieć bardziej problem z wysypkami i ogólnie ze skórą niż z oddechem. Co nie znaczy że alergia nie rozwinie się na tyle żeby przejść w astmę, u mnie też zaczęło się od wysypek i azs a skończyło się na astmie. Myślę że na nasze reakcje alergiczne ma wpływ tak wiele czynników że normalnemu człowiekowi ciężko to ogarnąć. Alergie i reakcje alergiczne są przecież najróżniejsze.

Odp: Pytanie

na pewno te wziewne

"(...)Jeźdźcy Rohanu! Ślubowaliście! Wypełnijcie przysięgę daną władcy i ziemi!"

4

Odp: Pytanie

ja  sadze że nie każda alergia powoduje astme...

5

Odp: Pytanie

Przyczynowe leczenie astmy oskrzelowej.

(Akademia Zdrowia Arkadia; dyrektor: lek. med. Jan Kwaśniewski)



Słowa kluczowe: astma jest uleczalna.



   Naczelną przyczyną astmy oskrzelowej jest określony skład diety o swoistych dla tej choroby proporcjach między głównymi składnikami odżywczymi, wymuszający przewagę układu parasympatycznego w tkance płucnej.

   Różnorodne alergeny uważane za przyczynę astmy mogą spowodować zachorowanie, gdy działają na podatny organizm.




Leczenie przyczynowe astmy oskrzelowej polega na zmianie proporcji między głównymi składnikami odżywczymi w diecie w taki sposób, by spowodować ustąpienie przewagi układu parasympatycznego w układzie oddechowym.

   Każda radykalna zmiana w proporcjach między głównymi składnikami odżywczymi w diecie może spowodować ustąpienie astmy. Opisywano takie „wyleczenia” w obozach koncentracyjnych.

   Najkorzystniej dla organizmu chorego można uzyskać wyleczenie m.in. z astmy przez wprowadzenie żywienia optymalnego.

   Przy żywieniu optymalnym na 1g białka przypada 3-4g tłuszczu i poniżej 0,6 g węglowodanów. Stosuje się białko pochodzenia zwierzęcego o najwyższej wartości biologicznej (4-7 jaj/dobę) i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, maksymalnie uwodornione. Węglowodany podawane są w postaci skrobi. Składniki podawane są w naturalnych produktach spożywczych zawierających wszystkie pozostałe składniki odżywcze, występujące w optymalnych dla organizmu człowieka ilościach i proporcjach..

   Produkty podaje się maksymalnie przetworzone w procesie obróbki kulinarnej. Wartość kaloryczna diety w początkowych kilku dniach wynosiła około 2500 Kcal/dobę, po kilku dniach wystarczającą była dieta o wartości kalorycznej 1800 – 2100 Kcal/dobę.

   Przy zachowaniu podanych wyżej proporcji między głównymi składnikami odżywczymi zapotrzebowanie na białko i energię jest najniższe w stosunku do wszystkich innych diet i nie przekracza 60% zapotrzebowania ludności Polski obecnie. Cechą wyróżniającą dietę optymalną spośród diet jest brak występowania uczucia głodu.

   Na pobycie stacjonarnym w Akademii Zdrowia przebywało (2 tygodnie) 1421 chorych w tym 41 chorych na astmę. (10-M i 31 K). Wiek chorych od 14 do 67 lat, czasokres utrzymywania się choroby wynosił średnio 13 lat (od 3 do 37 lat). Przy przyjęciu 25 chorych przyjmowało sterydy, pozostali inne leki.

   U chorych na astmę stosowano standardowe żywienie optymalne.

Jako leczenie wspomagające, objawowe stosowano prądy selektywne S – pobudzające układ sympatyczny.

   Wykorzystywano aparat Sanopuls produkowany przez Ferdynanda Hoffnera według projektu medycznego Jana Kwaśniewskiego.

   Każdy pacjent otrzymywał 12 zabiegów, codziennie, po 20 minut, przy rozłożeniu elektrod w okolicy kręgosłupa szyjnego i podwójnej elektrody na przedniej powierzchni klatki piersiowej, w okolicy łuków żebrowych. Szczytowe natężenie prądu, dostosowane zawsze do indywidualnego odczucia pacjenta wynosiło 20-40mA. Prądy selektywne S pobudzają układ sympatyczny w okolicy ich działania i hamują układ parasympatyczny. Ich działanie, po serii zabiegów, utrzymuje się średnio 9 miesięcy.

   Uzyskane wyniki:

Wyleczenie choroby po 2-3 dniach u 14 chorych (34%)

Wyleczenie choroby po 7-12 dniach u 9 chorych

Wyleczenie choroby po 5 tygodniach u 1 chorego

Wyleczenie łącznie u 24 chorych (59%)



Znaczna poprawa stanu zdrowia u pozostałych 17 chorych (41%). Za znaczną poprawę stanu zdrowia przyjęto znaczne zmniejszenie duszności przy odstawieniu wszystkich leków (12 chorych), lub zmniejszeniu dawki leków o ponad 50% (5 chorych).

   Wyleczenie uzyskano u chorych z astmą niepowikłaną, w tym u chorych chorujących na astmę 21, czy 28 lat.

   Poprawę stanu zdrowia uzyskano u chorych na astmę powikłaną innymi chorobami: nawracające stany zapalne oskrzeli, ropne zapalenie oskrzeli, przewlekłe zapalenie zatok, polipy błony śluzowej nosa, niewydolność krążenia, niewydolność wieńcowa, niewydolność oddechowa, nadciśnienie, miażdżyca mięśnia sercowego, cukrzyca.

   Przy stosowaniu żywienia optymalnego w warunkach domowych należy oczekiwać wyleczenia z astmy u chorych, u których uzyskano tylko poprawę stanu zdrowia. Przy wieloletniej obserwacji chorych w przeszłości na astmę i stosujących żywienie optymalne, nie spotkałem ani jednego przypadku nawrotu choroby.



Wnioski:

Naczelną przyczyną astmy oskrzelowej jest określony skład diety wymuszający m.in. przewagę układu parasympatycznego w układzie oddechowym.
Przyczynowym leczeniem astmy jest żywienie optymalne o proporcjach między białkiem, tłuszczem i węglowodanami jak 1: 3-4 : 0,6.
przy stosowaniu żywienia optymalnego wyleczenie z astmy jest trwałe.
Prądy selektywne S, pobudzające układ sympatyczny u chorych na astmę są tanim i wysoce efektywnym leczeniem objawowym, pozwalającym na odstawienie leków, lub znaczne zmniejszenie ich dawki.




                                                         lek. med.  Jan Kwaśniewski

źr.inf. archwum dr-a J.K.

6

Odp: Pytanie

przyda mi się ta informacja



_____________________
www.dluga27.pl
fotografia ślubna śląsk
http://inorisushi.pl/