Temat: ukąszenie kleszcza a alergia

Amerykańscy naukowcy badali pojawiającą się u ludzi alergię do spożywanego mięsa, zwłaszcza czerwonego. Objawy były różne. Od pokrzywki, nawet po wstrząs anafilaktyczny. Początkowo podejrzewano, że przyczyną jest pasza jaką były karmione zwierzęta hodowlane, ale w końcu opublikowano wyniki badań w "Journal of Internal Medicine" . Okazało się, że alergię wywołuje ślina amerykańskiego kleszcza lone star tick. W ślinie tego pajęczaka jest  alfa-1,3-galaktozę - związek węglowodanowy, który wywołuje reakcję obronną organizmu. Związek ten występuje również w czerwonym mięsie i dlatego organizm po zakażeniu przez ukąszenie kleszcza reaguje tak samo na mięso. My zazwyczaj kojarzymy kleszcze z chorobami które przenoszą od innych zwierząt, głównie gołębi. Najbardziej znaną jest borelioza. Więcej o ukąszeniach kleszcza przeczytacie w poradniku o urodzie i kondycji fizycznej zachowajmyzdrowie.pl .